Skip to content →

2016 Koenigsegg Agera RS

2016 års Koenigsegg Agera RS är så nära en racerbil du kan komma, men några få förunnade kan faktiskt äga denna sportbil för privatbruk då den har en produktion på 25 exemplar. Bilen är en lättare och mer avancerad version av Koenigsegg Agera R och Agera One:1. Vad är då nytt? Agera RS är hela 40 kilo lättare och har förbättrad aerodynamik. Effekten i V8 motorn är nu höjd till 1280 Nm.

koe3Svenske Christian von Koenigsegg startade sitt bilprojekt 1994 och har redan blivit ett begrepp med sina exklusiva sportbilar som flörtar med racersporten. Agera RS visades på Geneves motorshow 2015 men fick inte någon gigantisk uppmärksamhet då flera av Koenigseggs modeller lanserades samtidigt. Dock har den blivit något av en berömdhet eftersom Koenigsegg lyft fram modellen som den ”ultimata bilen för banracing” med anledning av sin lätta vikt och teknologi som är optimal för just racing, men fortfarande perfekt för vägkörning.

Vi tittar nu närmare på själva bilen: en gråsvart modell med orange detaljer, vilket gör att Agera RS känns lite 80-tal i designen. Inuti är den utformad med svart läder och det orange inslaget syns här också. Fronten är långt nerdragen och den aktiva bakvingen kan lägga på 450 kg vid en hastighet av 250 km/h. Agera RS har också ett hydrauliskt luftsystem som gör att bilen tillfälligt kan höjas. Till skillnad från vissa andra sportbilar så har Agera RS en användbar bagagelucka. Ett extra plus är det nerfällbara taket (hardtop).

Utöver allt detta så finns komplett ljudisolering och fiberhjulen väger, i likhet med racerbilen, nästan ingenting. Vad är då priset? Auto Motor & Sport har lyckats få fram ett pris av ägaren själv. Med tanke på exklusiviteten och likheten med riktiga tävlingsbilar kanske priset 1 117 000 euro plus lokal skatt för Koenigsegg Agera RS inte är helt chockerande.

Bild Agera RS 

Published in Bilar