Skip to content →

Lamborghini Centenario

Rally-pics-se har nu kommit fram till den omtalade Lamborghini Centenario, återigen italiensk snygg innovativ design och omtalad som en ”superbil”. Centenario introducerades som sig bör på Genevès bilshow i mars 2016. Eftersom företagets grundare Ferruccio Lamborghinis skulle ha fyllt 100 år i år är den här modellen en hyllning till honom.

lambo2Hur står sig Centenario då som superbil? De 40 exemplaren som producerats, 20 täckta och 20 med öppen kaross, var redan slutsålda innan någon ens sett modellen. Lamborghini själva hävdar att Centenario är deras snabbaste modell någonsin, vilket kan förklara att deras trogna kunder nappade på bilen osedd för priset av 16 300 000 kronor. Detta är naturligtvis inte hela förklaringen: de aerodynamiska kvalitéerna är extrema, modellen är byggd helt i kolfiber och bakdelen är minst sagt kraftfull.

Centenario är i designen blänkande grå med gula detaljer, byggd enligt samma principer som Lamborghini Aventador SV. Effekten i V12 motorn är dock höjd till 770 hästkrafter. Hela tanken med bilen är att den ska kunna skapa downforce genom att ”släppa luften så effektivt som möjligt”. Bakvingen höjs hela 15 centimeter vid fart och hastigheten kan komma upp i 300 km/h på bara 23,5 sekunder. Maxfarten ligger på över 350 km/h, om någon har testat en högre fart har det inte rapporterats ännu.

lambo3Insidan på bilen sägs vara specialdesignad för varje kund även om det finns standarddetaljer, som sätena av kolfiber och Alcantara (syntetisk fiber) som täcker instrumentbrädan. Apple Car Play innebär att man kan integrera sitt iOS system med bilen. Dessutom går det att mäta och spela in sin hastighet, och på så sätt kan man kan tävla lite mot sig själv genom att jämföra olika turer med bilen. Med helt digitala instrument blir modellen så extraordinär att man ändå förstår köparna som föredrar Lamborghini Centenario mot exempelvis konkurrenten Ferrari F12TDF.

Lamborghini Centenario

Published in Bilar