Skip to content →

Bugatti Veyron Super Sport

Eftersom vi gillar de mest uppmärksammade bilarna måste vi även nämna Bugatti Veyron Super Sport, som både sägs vara både den dyraste och den snabbaste bilen i världen. Pris? Över 20 000 000 kronor. Varför?car2

Bugatti Veyron slog världsrekordet för snabbaste serietillverkade bil med modellversionen Super Sport. På Volkswagens höghastighetsbana utanför Wolfsburg i Tyskland sattes rekordet 431,078 km/timmen den 4 juli 2010 och rekordet står fortfarande kvar, år 2016!

Bugatti satsade på höga hastigheter med serien Veyron, uppkallad efter Pierre Veyron, fransk legendarisk Grand Prix och Le Mans-förare mellan åren 1933–1953. Super Sport World record edition såldes i endast 5 exemplar och skiljer sig från den ”vanliga” modellen med sina vita säten och de orange detaljerna på nedre delen av bilen samt på hjulen.

Den huvudsakliga Super Sport modellen är helsvart med orange detaljer på insidan. Tillverkningen ligger på 30 bilar. Modellen är försedd med V16 motor med en effekt på 736 kW. Motorn har bland annat imponerande 4 avgasturbo, 64 ventiler och 10 kylare. Eftersom däcken bör bytas efter 15 minuters maxfart på grund av slitage så måste man köpa en ny uppsättning däck – för över 200 000 kronor. Det blir alltså billigare att köpa en privatjet än att underhålla en Veyron Super Sport som Aftonbladet påpekar.car3

Men då är modellen också trimmad till 1 200 hästkrafter med en 8 liter stor motor, och maxfart kommer du inte komma upp i på en vanlig landsväg – långt därifrån. Den nya modellen Bugatti Chiron är att vänta i slutet av detta år, i betydligt högre upplaga.

Bugatti Veyron Super Sport https://en.wikipedia.org/wiki/Bugatti_Veyron#/media

Published in Bilar