Skip to content →

1957 Ferrari 335 Sport Scaglietti

En röd, stilren Ferrari slår aldrig fel, eller? Rally-pics.se vill nu uppmärksamma en klassisk racerbil, 1957 Ferrari 335 Sport Scaglietti, som tävlade i alla de stora racen under andra halvan av 50-talet.

ferrari5Modellen byggdes 1956 och kördes bland annat av recerföraren Stirling Moss. Maxhastigheten 300 km/timmen som den slutligen kom upp i var något otroligt på den tiden. Den första tävlingen kördes i Sebring USA med Peter Collins och Maurice Trintignant bakom spakarna. Duon kom sexa och i den stora tävlingen Mille Miglia på Ferraris hemmaplan kom bilen och föraren Wolfgang von Trips på en hedrande andraplats.

ferrari8Sedan byggdes motorn om, från en 3.8 liters V12 Tipo Motor till en uppförstorad V12 under karossen. Det var efter det som Ferrari Sport Scaglietti kunde köra i hela 300 km/timmen på Le Mans-banan. Men modellen körde även Swedish Grand Prix på Råbelövsbanan i Kristianstad 1957. Då kom den fyra med förarkombinationen Hawthorn/Mussi. I januari 1958 såldes slutligen bilen till en Ferrarihandlare i New York och efter det har den ingått i Pierre Bardinons privata samling i över 40 år. Bardinon höll bilen i utmärkt skick, vilket kan förklara att den såldes för ett rekordbelopp i februari 2016.

ferrari628 miljoner Euro betalade köparen för den gamla racerbilen, vilket motsvarar 264 000 000 kronor. Den franska auktionsfirman Artcurial sålde Ferrarin tillsammans med 30 andra bilar och priset trissades upp av framförallt två budgivare. Till slut kom en budgivare per telefon in och avgjorde. Hela nio av världens tio högst sålda bilar på auktion har varit Ferraris och det är just modellerna från sent 50- och 60-tal som är mest populära. Vem var då den mystiske köparen? Det sägs att argentinaren Lionel Messi, en av världens bästa fotbollsspelare, var den som till slut vann budgivningen. Och att den lika berömde kollegan Cristiano Ronaldo var den som fick se sig slagen.

Published in Bilar